Verdensmesterskapet i alpint

Tirsdag 5. februar starter alpint-VM i Åre, da stiller det norske landslaget til start med medaljeforventninger og rekordsterkt omdømme. 

Når verdensmesterskapet i alpint går av staben i Åre 5. februar stiller Norge tradisjon tro med flere medaljekandidater. Det er selvsagt knyttet store forventninger til Aksel Lund Svindal som setter punktum for karrieren etter mesterskapet i Åre, tolv år etter at han hadde sitt store gjennombrudd der. I tillegg stiller Norge med store profiler som Henrik Kristoffersen, Aleksander Aamodt Kilde, Ragnhild Mowinckel, Leif Kristian Nestvold-Haugen og forhåpentligvis har fingrene Jansrud brakk i Kitzbühel leget nok seg innen mesterskapets start.

Omdømme- og interesseboost

Det er store forventninger til både herre- og damelandslaget under VM, da er det også gledelig å meddele at alpinlandslagets omdømme er rekordhøyt. Damelandslaget har hatt en positiv økning i omdømme fra 1 prosent i 2013 til formidable 37 prosent i 2018. Herrelandslaget i alpint er på topp 5 over alle lag i hele Norge når det gjelder omdømme. Herrene hadde i likhet med damene også rekordmålinger for omdømme i 2018 – med hele 57 prosent positivt omdømme, det vil si en positiv utvikling i omdømme på 10 prosent siden fjoråret.

Landslagene i alpint har ikke bare godt omdømme, interessen for lagene øker stadig. I 2018 ble alpint ansett som den femte mest interessante idretten i Norge. Kun slått av langrenn, skiskyting, fotball og håndball. Både dame- og herrelandslaget har 7 prosent økning i interesse. Forklaringen for damenes positive utvikling siden 2015 må ses i lys av Ragnhild Mowinckel og hennes stadig klatring på resultatlistene og medaljefangsten under OL i Pyeongchang.

Stolte tradisjoner

Norges alpinlandslag har for øvrig stolte VM-tradisjoner. Herrene har sørget for medaljer i hvert eneste verdensmesterskap siden Saalbach i 1991. På damesiden er det derimot lenge siden Norge har hentet hjem medaljer i VM, sist gang var i 2001 da Hedda Berntsen tok bronse i slalåm under St.Anton VM.

Verdensmesterskapet i Åre blir spennende for det norske landslaget – vi stiller som vanlig med mange medaljekandidater. Ragnhild Mowinckel er i god form og i tillegg har vi flere lovende utøvere som Adrian Smiseth Sejersted, Sebastian Foss-Solevåg og Jonathan Nordbotten som fort kan bidra til Norges medaljekonto. Henrik Kristoffersen er som vanlig helt i verdenstoppen i slalåmøvelsene og duellen med Hirscher lever i beste velgående. Mesterskapet blir også punktum for Aksel Lund Svindals karriere, enda et gull fra Åre hadde ikke vært å forakte.

Lykke til!