Større enn alpinidretten

Mannen som hentet hjem Norges etterlengtede olympiske utforgull er mer populær enn sin egen idrett.

Aksel Lund Svindal ble i 2018 stemt frem av den norske befolkningen som landets mest populære idrettsutøver. Over 1,8 millioner nordmenn mener at Aksel Lund Svindal er den utøveren de liker best. Dette betyr at Svindal er mer populære enn et samlet norsk langrennslandslag og skiskytterlandslag, nevnte landslag er overveldende godt representert på topp 10 listen over Norges mest populære idrettsutøvere.

Utenom å være den desidert mest populære utøveren i Norge er det også en annen faktor det er verdt å merke seg ved Svindal. Det som skiller han fra Klæbo, Johaug, Bø-brødrene, lagkamerat Jansrud, Tirill Eckhoff og Heidi Weng er at hans popularitet som utøver overgår populariteten for alpint som idrett. Ikke overaskende er landets mest populære idrett langrenn med over 2 millioner stemmer, tett etterfulgt av skiskyting med rett i underkant av 2 millioner stemmer. Til tross for gode resultater og mye omtale er det ingen av enkeltutøverne på disse landslagene som er mer populære enn idrettene selv. Det er det kun Aksel Lund Svindal som presterer å være – større enn egen idrett.

Faktisk er alpint så langt nede som på femte plass på listen over Norges mest populære idretter. Med 1,4 millioner stemmer må alpint se seg slått av de klassiske vinteridrettene langrenn og skiskyting, men også fotball og håndball er mer populært hos den norske befolkningen enn alpint.

I 2018 ble Svindal omtalt i norsk presse over 4000 ganger, hvor over 25% av omtalen er fra perioden OL i Pyeongchang foregikk. Til sammenlikning ble Johaug og Klæbo omtalt nærmere 18 000 ganger totalt. Landets mest populære utøver er ikke på topp 3 listen over mest omtalte idrettspersoner en gang.

Hva er det da med Aksel Lund Svindal som gjør akkurat han så populær?

En utøver for historiebøkene

Svindal har gitt den norske befolkningen grunn til jubel i mer enn et tiår. 6. februar stiller Svindal til karrierens siste renn under verdensmesterskapet i Åre, da er det nesten på dagen 12 år siden han fikk sitt gjennombrudd i nettopp Åre med Norges første utforgull i et verdensmesterskap.

Svindal har for vane å ta medaljer under mesterskap, han kan skimte med 5 gull, 1 sølv og 1 bronse fra verdensmesterskap. Etter utforgull i Schladming-VM ble han historisk som første alpinist til å vinne gull i 4 strake verdensmesterskap. OL i Vancouver blir en medaljefest for østlendingen, som tar gull i super-G, forsmedelig sølv i utfor og bronse i storslalåm.

I årene som følger vinner Svindal 15 verdenscuprenn. Flere av sesongene slutter brått som følge av skader. Etter en alvorlig kneskade med påfølgende operasjon er Svindal klar for 17/18 sesongen – OL-sesong.

Comeback-kongen

Pyeongchang arrangerer vinter-OL og hele Norge venter på det gjeveste av det gjeveste – olympisk utforrenn. Etter utsettelser og ekstrem vind går endelig rennet av stabelen 15. februar 03.30 norsk tid. Når Aksel Lund Svindal setter utfor med startnummer 7 leder sveitseren Beat Feuz i mål. På første måling ligger Svindal foran med 4 små hundredeler, men taper tid til Feuz nedover i løypen. På fjerde mellomtid viser endelig klokken grønne tall igjen og Svindal kjører inn i til ledelse 18 hundredeler foran Feuz.

Norge og Aksel Lund Svindal ligger an til å endelig hente hjem det etterlengtede olympiske utforgullet en gang for alle. På topp står det kun igjen én trussel – regjerende olympisk mester i utfor Mattias Mayer, som med 7 hundredeler snøt Norge og Svindal for olympisk utforgull under OL i Vancouver. Mayer kan ikke nærme seg Svindal, det blir røde tall hele veien og når resten av verdenseliten også kjører inn med røde tall er suksessen et faktum.

Aksel Lund Svindal blir historisk når han som første nordmann vinner olympisk gull i utfor.

>A – Greater than A

Utenom å levere historiske resultater med ski på beina er Svindal også en meget suksessrik forretningsmann. Han lanserte nylig sitt eget klesmerke >A (Greater Than A). >A ønsker å endre klesindustrien fra innsiden av, ved å bevise at klær kan være både funksjonelle, fine og av høy kvalitet uten at miljøet må lide.

I tillegg er han også meget aktiv på sosiale medier – hovedsakelig Instagram. Her har alpinisten over nærmere en halv million følgere, han kaprer med det andreplassen for flest følgere blant de mest populære norske idrettsutøvere. Kun slått av Martin Ødegaard med sine formidable 2 millioner følgere.

Svindal poster i gjennomsnitt ett bilde annenhver dag på bildedelingstjenesten Instagram og har i tillegg en formidabel rekkevidde. På plattformen Instagram regnes engasjementsrate mellom 1 og 3,5 % som gjennomsnittlig, Svindal har over 6% i engasjementsrate. Dette regnes som meget høy engasjementsrate – noe som igjen gjør han til et yndet sponsorobjekt.

Siste kapittel

Når Svindal setter utfor i Åre markerer dette også slutten på hans profesjonelle idrettskarriere. Den historiske alpinkongen hadde om mulig blitt enda mer populær dersom han nok en gang skulle lykkes med å hente hjem gull.

Der alt startet for 12 år siden – i Åre en februardag.