Stjerneskuddet Riiber

Jarl Magnus Riiber har dominert kombinert gjennom hele sesongen – han stiller til VM i Seefeld som rekordtidlig sammenlagtvinner av verdenscupen.

Oslo-gutten Jarl Magnus Riiber har allerede sikret verdenscupen sammenlagt – rekordtidlig. Dermed kunne han allerede tidlig i februar ta innover seg at han hentet hjem Norges første sammenlagtseier på 20 år, ikke siden Bjarte Engen Viik vant sammenlagt i 1999 har Norge kunne juble over den gjeve sammenlagttittelen i kombinertøvelsen.

I årets sesong har Riiber intet mindre enn 10 førsteplasser av 16 renn, kun 4 ganger har han vært utenfor pallen denne sesongen. Nå venter VM i Seefeld, etter de to sure fjerdeplassene fra OL i Pyeongchang er det sannsynlig å anta at Riiber er meget innstilt på hente hjem medaljer av høyeste valør.

Norge har en stolt og lang kombinerthistorie – siden øvelsen kom på OL-programmet i Chamonix i 1924 har Norge hentet hjem hele 30 medaljer, 11 flere enn andreplassen Tyskland. Siden starten av 90-tallet har tyskerne stort sett dominert idretten, det har riktignok vært norske oppturer med Fred Børre Lundberg, Bjarte Engen Viik, Magnus Moan og Jørgen Graabak. Men det er likevel lenge siden Norge har dominert idretten på sammen måte som Riiber nå gjør.

Etter OL i Pyeongchang ble interessen for herrelaget i kombinert rekordhøy med 16 prosent interesse. Denne interessen er på nivå med sjakk, sykling og skøyter. Likevel er det langt opp til de mest populære idrettene langrenn, skiskyting, fotball, håndball og alpint. Men her vil kanskje gode resultater i Seefeld-VM kunne bidra ytterligere til øke interessen for kombinert i Norge.

De største profilene hos kombinertlaget Jørgen Graabak og Jarl Magnus Riiber klatrer på listene over Norges mest populære idrettsutøvere. Fra desember 2018 til januar 2019 klatrer Riiber opp fra plass 64 til 51, mens Graabak klatrer fem plasser fra 70 til 65.

Resultatene fra Seefeld vil muligens gi en pekepinn på hvorvidt Riiber og kombinertlandslaget kan bidra til å løfte idretten og seg selv – eller om de fortsatt må anses som langrennenes lillebror.

En ting er hvert fall sikkert – alt ligger mer en nok til rette for at Riiber skal ta sine første individuelle medaljer i mesterskapssammenheng.