Gullkantet sponsoravtale til Norges nye skihelt

Adresseavisen 16. okt. Forfatter: BIRGER LØFALDLI

Johannes Høsflot Klæbo tilbys jobb i Sparebank 1 Markets etter karrièren. Også lillebroren nyter godt av avtalen.

TRONDHEIM: Når vinterens OL-sesong er over, skal det heteste navnet i internasjonal langrennssport jobbe ei uke hos sin ferske sponsor.

- Trainee-biten er kanskje det jeg ser aller mest frem mot, og det blir sannsynligvis i vår. Der får jeg være med på jobb og lære i ei hel uke. Dette er noe jeg interesserer meg for, sier Johannes Høsflot Klæbo til Adresseavisen.

Avtalen med den 20 år gamle Byåsen-gutten er den aller første for Sparebank 1 Markets. Verken sponsorsjef Stein Bugge i Sparebank 1 eller Klæbo vil si noe om hva avtalen er verdt i kroner og øre, men Bugge forteller at den beløpsmessig er fullt på høyde med det de mest etablerte, som Marit Bjørgen og Therese Johaug, har med sine private sponsorer.

I så fall tyder mye på at avtalen har en årlig verdi på mellom 500 000 og én million kroner.

Student og trainee

- Jeg og pappa har diskutert mye rundt hva som er rett og ikke i valg av sponsorer. Jeg merker veldig godt om det er en match eller ikke, sier Klæbo.

Ved siden av langrennsatsingen har Klæbo en ambisjon om å gjennomføre et par fag i økonomi og administrasjon ved NTNU til våren.

Dette er bakgrunnen for trainee-avtalen og muligheten for jobb i Sparebank 1 Markets når skikarrièren er over. I tillegg skal den ferske sponsoren, som er en del av alliansen til skilandslagets hovedsponsor Sparebank 1, støtte opp om Johannes og broren Olas interesse for musikk og film.

Deltidsjobb for broren

Johannes Høsflot Klæbo har jevnlig presentert litt av livet bak kulissene i sin videoblogg den siste sesongen. Planen er at brødrene skal levere innhold av denne type også til sponsoren. Dermed drypper det også på lillebror.

- Det er Ola som redigerer videoene. Når han har mulighet er han også med for å filme. Dette kan bli en deltidsjobb for ham mens han går på skole, sier Johannes.

Avtalen med Sparebank 1 Markets er den tredje store for Klæbo, som i tillegg blir sponset av teknologiselskapet Zedge og bilprodusenten Toyota.

Etter tre gull i junior-VM i 2016 sjokkerte Klæbo konkurrentene da han sist vinter for første gang stilte opp i seniorklassen. Det voldsomme talentet, hans unge alder og spurtegenskapene førte til at han tidlig fikk tilnavnet Nye Northug. Det kvittet han seg med raskt. Nå står Johannes Høsflot Klæbo trygt på egne føtter og er i ferd med å bygge opp et navn som i løpet av få år kan bli et av de aller mest attraktive i det norske sponsormarkedet.

Faren i manager-rolle

Avtalen med Sparebank 1 Markets, som er et datterselskap av Sparebank 1 SMN, er helt uavhengig av landslagets avtale med Sparebank 1.

Klæbo hadde med seg faren Haakon da Adresseavisen møtte ham i Sparebankens lokaler i sentrum av Trondheim. Haakon Klæbo er skistjernens høyre hånd i sponsorarbeidet.

- Det er ingen tvil om at jeg ikke kunne ha gjort dette uten pappa, slik situasjonen er nå. Ting tar mer tid enn man tror. Jeg føler at ingen gjør dette mer riktig enn pappa.

- Kun Warholm mer attraktiv

Sparebank 1 Markets har brukt analyseselskapet Sponsor Insight i vurderingen av skiløperens posisjon i sponsormarkedet. Overfor Adresseavisen sier selskapets daglige leder Vegard Arntsen at av unge, fremadstormende utøvere i Norge er det kun friidrettsutøver Karsten Warholm som er mer attraktiv enn Klæbo.

Han rangerer skistjernen i samme kategori som Martin Ødegaard, Ada Hegerberg og Jakob Ingebrigtsen.

- Klæbo har den fordelen at han driver den mest populære idretten i Norge. Det er relativt gode muligheter for private sponsorer. Han er veldig attraktiv, fastslår Arntsen.

Mens de fleste landslagsløperne denne uken reiser til høyden i italienske Val Senales, holder Klæbo seg hjemme i Norge frem til sesongstart. Første konkurranse blir på Beitostølen i midten av november.

- Jeg føler at jeg ligger bra an. Jeg har trent bra i lang tid og føler at jeg har gjort mye riktig. Det skal bli godt å komme i gang med sesongen, sier et av Trøndelags store medaljehåp i OL til vinteren.